El Teatre L'Artesà serà l'escenari de la gala de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura. Els guardons otorgats pel CoNCA reivindiquen la creativitat com a veritable símbol d'un país amb dinamisme cultural, que pren la cultura com a part constitutiva de la seva personalitat i identitat històrica.
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) és un òrgan de la Generalitat de Catalunya dedicat a assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural i organitzar la política de suport i de promoció de la creació artística.
Així doncs cada any l'entitat premia persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d'un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana.
El Teatre L’Artesà va tornar a obrir les seves portes el passat mes de març, com a node central del sistema d’Arts en Viu del Prat que articula els projectes i activitats de música, teatre, dansa i circ, posant un èmfasi especial en la vessant de l’educació i la formació, a més de promoure les pràctiques, la creació artística i la difusió.
El CoNCA reconeix enguany quatre entitats i sis personalitats de les lletres, el patrimoni, les arts visuals, la música, la cultura popular i la gastronomia catalanes. Les guardonades són:
Maria Bohigas (París,1969) Per la seva contribució a la literatura des del Club Editor.
Jaume Cabré (Barcelona,1947) Per la seva prolífica i rica trajectòria literària a través d’una obra narrativa de gran rigor conceptual i literari que ha anat plasmant-se en més d’una vintena de llibres, pels quals ha rebut els principals premis del país.
Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) Per la seva contribució a la construcció d’un país modern per mitjà de l’arquitectura i l’urbanisme, des de les seves diverses seus territorials, i per haver impulsat la reivindicació d’aquest patrimoni arreu de Catalunya.
Federació d'Ateneus de Catalunya En reconeixement de la tasca extraordinària de gestió de la diversitat ateneista del nostre país i de la contribució a la cultura durant els seus trenta-cinc anys d’existència.
Litterarum Móra d'Ebre · Fira d'espectacles literaris Per construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana.
Josefina Matamoros (Godall, 1947) Per haver estat ambaixadora a la Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda, al capdavant de projectes culturals a Perpinyà i Cotlliure i com a directora del projecte del Musée d’art moderne de Céret.
Museu de Lleida Per la rellevància de la col·lecció, fruit de la concentració i la fusió de béns arqueològics, col·leccions antigues i art de diverses disciplines i objectes artístics.
Clara Peya (Palafrugell,1986) Per innovar la composició i la interpretació musicals transitant entre la música, el teatre i l’activisme sense abandonar el piano, instrument que l’acompanya en les seves performances.
Josep Ponsatí (Banyoles,1947) Per la seva contribució a l’art internacional amb les seves peces inflables, escultures modulars amb heli de dimensions monumentals i efímeres que introduïren el minimalisme escultòric a Catalunya, integrant-les al paisatge i a la natura.
Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952) Per haver exercit una cuina innovadora i d’avantguarda sense renunciar a la tradició culinària catalana i des de la reivindicació del producte arrelat al territori.
La cerimònia serà presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; acompanyat pel president del CoNCA, Carles Duarte; l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler; i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.
La cerimònia es transmetrà en directe per tv3.cat i la xarxa.cat i en diferit pel 33 avui mateix a les 22.15 h.