El proper 6 de febrer l’artista Bárbara Bañuelos torna a engegar la temporada febrer-maig 2020 de Dijous Teatre, un espai de risc amb propostes que obren un debat sobre altres quotidianitats invisibilitzades i fragilitats que no som capaços d’afrontar i acompanyar des dels afectes.
Mi padre no era un famoso escritor ruso és una experiència individual i subjectiva que en l'acte de compartir-la esdevé social. Un cos travessant una experiència. I la narració en format escènic d'aquesta experiència. Un projecte d'investigació personal i social. Una reflexió sobre la salut mental i el cos (el cos físic, institucional, mental, social, urbà, afectiu, polític, etc.) i com aquests cossos i aquestes veus ocupen un espai en la nostra societat i de quines maneres ens relacionem amb ells. Aquest projecte parteix de la descoberta per part de Bàrbara d'un secret familiar i la necessitat de reconstrucció de la història de la seva àvia paterna.
"Parlem, escoltem i ens cuidem"
El Teatre L’Artesà treballa conjuntament amb el Servei d’Acció Social de l’Ajuntament del Prat marcant amb aquesta obra una primera aproximació prèvia a l’arrencada de la Campanya contra l’Estigma en Salut Mental. Aquesta proposta, sota el lema “Parlem, escoltem i ens cuidem” preveu diferents accions per sensibilitzar la població sobre aquesta realitat i aconseguir una societat més respectuosa i acollidora. Aquesta col·laboració té la voluntat de fer més visible la dimensió social i inclusiva de la cultura i el paper que juga l’expressió artística en i per a la transformació social, així com la necessitat de fer accessible la participació i generar oportunitats a una societat diversa.
Treball amb joves
Les Arts en Viu constitueixen un espai d'expressió i desenvolupament personal, de trobada, de participació social, de treball... Unes manifestacions que permeten a les persones transcendir barreres i superar diversos tipus de dificultats (físiques, relacionals, expressives) i comunicar socialment, de manera eficaç, situacions injustes o alternatives. Convençuts d'aquest motor generador de noves oportunitats, Bárbara Bañuelos treballarà a partir de la reflexió i el debat amb joves de l'IES Baldiri Guilera, de l'Escola Can Rigol i de l'Associació SAÓ-Prat: un treball de reflexió i debat previ amb l’artista que seran la manera d'obrir un recorregut amb aquestes entitats cap a una funció matinal amb xerrada postfunció representació i xerrada posterior que dotarà de contingut el programa d’El Prat Ràdio Ningú és perfecte, que gravarà una sessió especial dedicada a les temàtiques de divulgació i prevenció en salut mental comunitària i que s’emetrà al 91.6 FM.
Testimonis i especialistes
El 21 de maig el Teatre L’Artesà tornarà a sumar-se a Campanya contra l’Estigma oferint la possibilitat de tractar, escoltar testimonis i dialogar amb especialistes sobre el tabú del suïcidi juvenil amb l’obra de teatre verbatim (documental) No m’oblideu mai d’Elies Barberà, Marta Montiel i Llàtzer Gracia. Aquesta obra va ser l’escollida pel grup de Stalkers, 8 joves curadors del Prat, que per primer cop tenen un espai programàtic dins la temporada del Teatre L’Artesà.
A partir de l’escena fem d’altaveu d’altres realitats invisibilitzades i treballem conjuntament amb els actius de la ciutat convençuts que totes aquestes activitats reporten beneficis individuals i col·lectius, i també contribueixen a un canvi social a través del reforçament de la confiança i la cohesió social.