DE QUÈ PARLEM MENTRE NO PARLEM DE TOTA AQUESTA MERDA, Joan Yago
Quina és l’edat adequada per explicar als nostres fills que la vida a la terra serà inviable abans de 2050? No és injust –inhumà fins i tot– espantar-los amb l’amenaça d’un terrible canvi climàtic que escapa del seu control, de la seva comprensió i que, de fet, de moment no és més que una teoria? Tenim dret a robar-los la infantesa? De projectar les nostres pors sobre ells?
Aquestes són algunes de les preguntes que la divulgadora científica Aurora Martí (Mònica Lòpez) formularà aquest vespre al congrés català de negacionistes climàtics. Hi participen responsables de les principals companyies energètiques.
Mentrestant, a l’altre extrem de la ciutat, els cinc actors de la companyia La Calòrica acaben de descobrir que el problema amb la canalització de les aigües residuals que ja ha destrossat el lavabo del seu local és més greu del que es pensaven: els fonaments de l’edifici són plens de merda, i si la comunitat de veïns no fa alguna cosa ben aviat, l’edifici podria caure. Tothom entén la gravetat del problema, però qui està disposat a pagar el costós preu que suposa solucionar-lo?
Mentre les dues trames (la del congrés de negacionistes i la de l’edifici en perill) avancen en paral·lel, una pregunta sorgeix va prenent forma en els nostres caps: És possible que jo també estigui mirant cap a una altra banda?
De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda combina els plans curts i intrusius d’un fals documental, el discurs directe i impactant d’una conferència i la mirada global d’un gran mercat del món per intentar entendre que ens fa romandre quiets davant la pitjor amenaça que ha patit el nostre planeta. Reconèixer el problema és – ja ho diuen – la primera passa per solucionar-lo. Però estem realment disposats a fer la segona passa?
El jove dramaturg balear Joan Yago, juntament amb la Companyia La Calòrica, es troba immers l’escriptura d’una obra que parla del present i del futur en relació amb el canvi climàtic. Una comèdia sobre com el poder utilitza la societat a conveniència fins i tot davant de l’emergència climàtica que vivim i de com la nostra supervivència també pot esdevenir un negoci. La Calòrica arriba al TNC per primera vegada després d’una trajectòria de maduresa constant, apostant sempre per un teatre compromès i crític amb la nostra realitat a través d’un llenguatge singular que connecta de manera directa amb els espectadors.