La Scelta (L’elecció)
Roger Bernat/FFF
El teatre és l'elaboració col·lectiva d'una hipòtesi de treball que només es produeix quan, en sortir de l'espectacle, la consciència de no haver exercit bé el paper de públic es confon amb la intuïció de les moltes maneres d'haver-ho fet millor. En un món en el qual la Participació és un fet però gairebé mai és real, el teatre assumeix la tasca gens fàcil de posar en escena una participació que, sense ser necessàriament un fet (o precisament per no ser-ho) aconsegueixi ser real. “Seeing oneself living”, Roberto Fratini i Roger Bernat.
Com es fa la cultura? De quin espectacle mental, de quin guió ideològic traiem les nostres opinions sobre els espectacles dels altres? Fins a quin punt la programació és una forma de dramatúrgia? Quina part de ficció admet l'escenari del debat? Quant teatre admet la sinceritat del fòrum? Quins processos no manifestos, a vegades paradoxals i en alguns casos grotescos, fan que un determinat artista o espectacle sigui accessible al públic? Quina part de Dionisio mou la intoxicació de decidir?
A partir d'aquestes qüestions, Roger Bernat/ FFF construeix un dispositiu que escenifica els processos de decisió i selecció, la turbulència dialèctica que s'amaga després del treball d'una direcció artística.
En LA SCELTA (L'Elecció), el públic ocupa el lloc de la direcció artística del teatre per a enfrontar-se a la difícil tasca de triar. Dividits en tres sales, cada grup d'espectadors fa el visionat de diversos trailers, participa en una sèrie de debats i, finalment, tria un espectacle. Una vegada reunits els tres grups en el teatre, en la segona part de LA SCELTA, noves eines teatrals permeten al públic triar l'espectacle guanyador, que formarà part de la programació del festival Indisciplinats en la temporada següent.
Durant sis mesos, Roger Bernat va ser espectador de diverses direccions artístiques participades de la xarxa Risonanze. El resultat és un dispositiu que reprodueix, testimonia i tergiversa entorn d'aquesta experiència, relatant una altra possibilitat de programació cultural: aquella en la qual la gent pren la paraula. El públic és cridat a experimentar els mecanismes de funcionament d'una direcció artística: veure, discutir, triar. Una ficció que produeix efectes en la realitat cultural de la pròpia ciutat.
[L'espectacle tindrà lloc a la Sala Petita i altres espais del teatre]
Aquest espectacle forma part d'Indisciplinats, un festival dedicat a la creació lliure, contemporània i desbordant, en el qual propostes escèniques, visuals, performatives i comunitàries ocupen el Teatre L’Artesà, La Capsa, els centres cívics del Prat de Llobregat, l’Escola d’Arts Visuals del Prat i el Centre d’Art Torre Muntadas del 15 al 19 de novembre.