Aquest mes de novembre L’Artesà rep la visita de Raúl Cantizano i Los Voluble, artistes heterodoxes del flamenc que presentaran un concert de guitarra preparada, híbrid i transmedia. Amb l’espectacle Zona Acordonada el 26 de novembre, la proposta parteix de la guitarra, l’electrònica, el flamenc i la creació audiovisual en directe, amb una clara intenció de desplaçar els punts de vista i reflexionar sobre la societat, el fet artístic i la cultura en l’actual “nova normalitat”.
El concert audiovisual d’aquests artistes planteja noves formes i metodologies de presentació del concert musical, utilitzant remescla audiovisual, noves tecnologies, art sonor, música experimental i flamenc. Raúl Cantizano i Los Voluble porten treballant junts des de l’any 2012 i ara, per a Zona Acordonada, afegeixen una capa transmedia que en moments de streaming 24/7 els permet presentar i dialogar d’altra manera amb el públic. Los Voluble, a més, són ja coneguts a L’Artesà, després de la presentació del seu espectacle Flamenco is not a crime la passada edició d’ Indisciplinats, sent una de les grans sorpreses del festival.
Guitarra flamenca preparada
El treball artístic de Raúl Cantizano s’ha centrat els últims anys en cercar noves formes d’expandir el seu instrument per generar un nou llenguatge musical, des de la lògica del hackeig creatiu. Així, s’incorporen elements electrònics dissenyats per a l’ocasió o processat de l’audio en viu amb sintetitzadors, amplificadors i efectes.
El músic oferirà també a L’Artesà una masterclass gratuïta de guitarra flamenca preparada el dimecres 24 a les 19:30h. Aquest taller pretén comunicar i mostrar un ampli ventall de tècniques per a tocar la guitarra flamenca que queden fora del convencional, tot d’una actitud sense prejudicis i lúdica. Raúl Cantizano explicarà com preparar la guitarra amb una sèrie de modificacions fent servir objectes: ponts alternatius, ventiladors adaptats, aplicacions ressonants i dispositius electrònics, que generen nous universos tímbrics.
Un concert transmedia
Los Voluble, artistes molt reconeguts pel seu llenguatge audiovisual propi, s’apropen a la creació musical de Raúl Cantizano des d’un desig de recerca. El seu objectiu és la trobada d’un nou mètode de treball orientat a un espai escènic digital i físic que la recent pandèmia ha avançat i incorporat a les nostres vides. Amb aquest espectacle conjunt experimenten i proposen una metodologia per a la narrativa escènica que sigui capaç d’integrar i repensar les convencions i rituals de les arts escèniques tradicionals i contemporànies. Tot amb el flamenc com una eina, un element més, proper al seu entorn cultural i ampliament desenvolupat per Cantizano.
Per a més informació i compra d’entrades, podeu consultar la web de L’Artesà.