Osmose
Mercedes Peón
L'osmosi és un fenomen físic pel qual una matèria creix o canvia de densitat en passar a través d'una membrana. Fent una metàfora, Mercedes Peón construeix un relat crític sobre els efectes del capitalisme en les nostres vides.
Les protagonistes són les treballadores de les fàbriques de Pontesa i de les conserveres gallegues, persones que provenen de microhàbitats autosuficients, on els cossos pre-gènere vivien en acords de creació col·lectiva. Osmose és una mirada al procés de canvi de densitat, del desajustament i del reajustament conscient, que no abatut, d'aquestes formes de vida a les lògiques imposades del capital; un homenatge a les seves resistències, i també una reflexió sobre el dolor d'adonar-se que aquestes noves formes suposen un canvi radical en la manera d'entendre la vida.
Osmose és la primera peça híbrida de Mercedes Peón, una proposta audiovisual, performativa i musical en la qual s'acompanya de les artistes Peque Varela i Laura Iturralde. La proposta escènica de Peón és també un diàleg col·lectiu a través d'imatges del seu arxiu personal al costat del treball visual de Peque Varela, el relat fílmic de la pel·lícula Nación de Margarita Ledo Andión, i l'arquitectura lumínica de Laura Iturralde. Una intervenció lumínica en directe permet a les artistes improvisar, emocionar i crear una dramatúrgia sonor-visual commovedora en la qual la membrana que presenta Osmose secunda i adquireix un protagonisme central.
Mercedes Peón aprofundeix així en la seva relació amb el món cinematogràfic a través d'una proposta política en la qual el seu cos es dilueix davant els materials artístics: les imatges cinematogràfiques de les dones de la fàbrica de Pontesa, del sindicat OTTS (Organització de traballadoras e traballadores do Salnés), de l'arxiu personal de Mercedes Peón i de la lluita resistent de la Aldea de las Encrobas.