Després de l’experiència en 2023, aquest curs a La Capsa i L’Artesà hem tornat a experimentar amb l’eina d’Antropoloops en el marc d’uns laboratoris en què alumnes de l’INS Ribera Baixa i l’INS Salvador Dalí han posat en comú els seus gustos musicals per acabar creant més de 40 peces sonores.
Antropoloops no és una persona, ni un animal, ni una cosa: és una eina que fa música. Gràcies a aquesta eina podem retallar, enganxar, reproduir i gravar sons i músiques que ja existeixen i crear les nostres noves bandes sonores. Tot plegat, entenent la remescla musical com un espai de joc, de trobada i d’experimentació per acabar generant un arxiu sonor situat en les experiències de l’alumnat.
Aquest curs, la premissa dels alumnes de 1r i 3r d’ESO de l’Institut Ribera Baixa ha estat escollir cançons que escoltem de forma compartida. Aquella cançó que sempre cantem amb la família la Nit de Nadal. O la que sona en tots els viatges en cotxe amb els teus germans. Potser aquella que ballava la teva àvia els diumenges mentre escombrava. O la que poses amb els col·legues entre classe i classe... Les cançons que escoltem en comunitat no sonen igual que les playlists que ens posem amb auriculars en la intimitat, així que, en Rubén Alonso i en Fran Torres, membres del col·lectiu Antropoloops, ens van convidar a repensar les nostres identitats col·lectives per acabar mesclant i remesclant una mena de multivers musical.
El grup de 2n d’ESO de l’Institut Salvador Dalí va centrar la seva exploració en la presència de la llengua catalana en la música de diversos moments històrics. Així, vam jugar amb material que anava des de les lletres reivindicatives de la Nova Cançó fins el Millonària de Rosalia. Tot això, després d’haver entrevistat les seves famílies sobre la diversitat lingüística de les músiques del nostre dia a dia. El resultat va ser un collage sonor connectat amb la nostra identitat cultural que els alumnes van presentar en públic a la sala de La Capsa davant de companys i família. Una experiència que de ben segur tots i totes les participants recordaran!
Aquesta activitat neix a partir de la col·laboració entre Teatre l'Artesà i La Capsa, en el marc del projecte educatiu Camins Vius, un dels projectes educatius del teatre que proposa als centres educatius gaudir de les Arts en Viu en la seva plenitud, creant espais d’intercanvi i col·laboració entre els artistes que treballen al teatre i diverses escoles públiques del Prat de Llobregat, per convidar a veure, tocar, experimentar, posar cos i reflexionar a partir de tot un seguit d'activitats pensades i creades específicament per a la comunitat educativa.
Si et pica la curiositat de saber com funciona aquesta eina, tu també pots entrar-hi i formar part d’aquesta remescla! A la web d’Antropoloops es pot accedir al dispositiu creat el curs passat pels alumnes amb tots els seus loops!