Antropoloops: tres anys de remescles sonores, identitats i vincles al Prat

Del vestíbul a l’escenari de L’Artesà, l’alumnat de secundària de Camins Vius transforma paraules i músiques en constel·lacions creatives a través d’un projecte col·lectiu i intercultural que posa en joc identitat, llenguatge i memòria.

Aquest mes d’abril, L’Artesà s’ha omplert de ritmes, paraules, famílies i connexions. I és que al vestíbul, als camerinos i a l’escenari de la Sala Gran s’ha disposat la mostra de tres anys d’Antropoloops. Un artefacte per crear cançons amb els peus, entrevistes amb llenguatges i expressions úniques, constel·lacions sonores d’allò més curioses... tot això i més, ha esdevingut el resultat de tres anys de tallers amb alumnes de secundaria del Prat.

Després d’aquest temps, és possible que la paraula Antropoloops us sigui familiar, però per si de cas, us refresquem la memòria! En paraules dels mateixos membres d'Antropoloops, "en els Tallers Antropoloops la remescla musical s'usa com un lloc de joc i trobada, un espai on la diferència s'entén de manera creativa, dinàmica i inacabada. Treballem amb la música com a receptacle d'històries de vida, d'emocions i relats culturals entrellaçats. Ens agrada pensar en la remescla com un espai en el qual l'alumnat pugui articular i naturalitzar la construcció flexible de la seva pròpia identitat i la de l'altre a través de l'experimentació digital amb la música i el so. Fem servir la música i els mapes com un vehicle per a trobar-nos i revelar com tots/as som fruit de la mescla".

En aquests darrers anys, els tallers Antropoloops s’han convertit en una fotografia sonora dels gustos musicals d’aquestes generacions i de la diversitat intercultural present en elles. A través de la mostra s’han pogut veure i escoltar els processos i resultats dels diversos tallers; riures i moltes emocions que queden emmagatzemades en les peces musicals dels alumnes. Tot pensat a través de la lògica contemporània de la remescla i l’experimentació musical amb les tecnologies digitals.

Si fem la mirada enrere, podem veure els diferents objectius i processos que han anat passant per L’Artesà i La Capsa des del 2022. Començàvem la primera edició amb l’objectiu de generar un arxiu sonor i el dispositiu per a posar-lo en ús. Aquí van sorgir els primers loops, trossets de cançons importants per aquests alumnes i que, com es plantejava aleshores, “recordarien d'aquí a vint anys”, amb la participació d'Institut Pepa Colomer, Institut Ribera Baixa, Institut El Prat de Llobregat, Institut Baldiri Guilera i Institut Escola del Prat.

El segon any, la mirada es posa en la remescla col·lectiva, també a través del cos. L’escolta compartida i la presència del català a la música van ser els eixos centrals d’aquests tallers de nou amb l'alumnat dels instituts Ribera Baixa i Salvador Dalí.

En aquest tercer i darrer any, Antropoloops es preguntaven: “Com podem treballar el llenguatge des de la seva dimensió sonora, i fer-ho en relació amb els processos de construcció de la identitat individual?”. S’ha desenvolupat un procés de creació musical ajuntant dos grups de 3r de l’Institut Escola Pepa Colomer i tres grups de 4t de l’Institu Salvador Dalí, a partir d’una feina prèvia de l’alumnat d’investigació i aproximació a les seves realitats culturals i identitàries. A partir de gravacions dels seus contextos familiars, els alumnes han compost peces a través de tallar, ajuntar, repetir i experimentar amb lletres, paraules i expressions del seu voltant, generant un context en què els usos dels llenguatges poden aparèixer i articular-se de manera lúdica. I ho podeu comprovar vosaltres mateixos fent clic al web d’Antropoloops, on podreu explorar en profunditat cadascuna d’aquestes constel·lacions.

Aquesta activitat neix de la col·laboració entre el Teatre l'Artesà i La Capsa, en el marc del projecte educatiu Camins Vius. Treballar des de la música, la remescla i l'experimentació ha estat una oportunitat per a desenvolupar plegats un projecte que ha permès teixir noves relacions i afectes. Especialment, gràcies a la involucració i l'apropiació de la proposta d'Antropoloops per part del professorat involucrat, sense qui res d'això hagués estat possible: Neus Albors, Sara Bobadilla i Francisco José Nadal.

 

Noticies relacionades

Antropoloops: tres anys de remescles sonores, identitats i vincles al Prat

15 abril, 08:00h

Aquest mes d’abril, L’Artesà s’ha omplert de ritmes, paraules, famílies i connexions. I és que al vestíbul, als camerinos i a l’escenari de la Sala Gran s’ha disposat la mostra de tres anys d’Antropoloops. Un artefacte pe...


Nova edició de la Jornada intercentres de Teatre dels projectes d'IntersECCions

07 abril, 09:00h

El Teatre L’Artesà ha acollit una nova edició de la Jornada Intercentres de Teatre,  una iniciativa que fomenta l’expressió artística i la creació col·lectiva entre els alumnes de quart de p...


Vibracions i nous llenguatges del cos per a una nova edició de Dansa Metropolitana al Prat

04 abril, 09:00h

El Prat ha participat en una nova edició Dansa Metropolitana, un festival que es desenvolupa en diferents municipis de l’àrea metropolitana. La 8a edició del festival ha portat la dansa a teatres, c...


Comprar entrades